Dijital pazarlama ihtiyaçlarınıza
uygun ve tüm çözümler!

Disiplin, yaratıcı düşünme ve yaratıcı sonucu bulma profesyonelliğinin temel direğidir.
Modern, Creative, Mobil, Ekonomik, Responsive, Kişisel, Kurumsal, e-Ticaret, Etkileyici, SEO Dostu, Amp. Web Tasarım Ajansı - ekoweb.net

→ Blog

↓ İçerik Yazılarımız ↓

↓ Nasıl Bir Web Sitesine Sahip Olmalısınız?

Web tasarım, işletmelerin dijital dünyadaki hedef kitlelerine ulaşmak, ürün ve hizmetlerini tanıtmak, online satışını gerçekleştirmek için başvurdukları en önemli dijital pazarlama aracıdır. Rekabetin en üst düzeyde yaşandığı Google gibi arama motorlarında üst sıralarda çıkmak için web sitesi tasarımı nasıl olmalıdır? işletmeler dijital dünyada başarıya ulaşmak için dikkat etmesi gerekenler: Doğru Strateji Uygulayın Dijital dünyada tütekici’nin ilk izlenimi web sitelerin tasarımları ile başlar. İşletmeniz ne kadar kurumsal, ürün ve hizmetleriniz ne kadar başarılı olursa olsun doğru strateji ile oluşturulmuş profesyonel bir tasarıma sahip olmadığınız sürece ilk izleniminiz olumsuz olacaktır. Satış veya destek ekibinizin görünümüne ve müşterilerinizle olan diyaloğuna verdiğiniz önemin çok daha fazlasını web sitenizin tasarımına ve içeriğine vermeniz gerekiyor. Bu bilince sahip işletmeler, sektörde deneyim sahibi profesyonel web tasarım firması ile çalışmaya başlayarak ilk adımı doğru bir şekilde atıyor. ekoweb.net olarak müşterilerimize dijital dünyada uygulamaları gereken stratejileri birlikte geliştiriyoruz.

Modern Tasarım, Kolay Kullanım ve Hızlı Açılan Sayfalara Sahip Olun Anlaşılması ve kullanımı zor tasarımlar, standart içerikler ve yavaş açılan sayfalar ziyaretçilerin rakip sitelere yönelmelerine neden olan başlıca faktörlerdir. Sitenizi rakiplerinizden ayırmanın en kolay yolu, tasarımı basitleştirmek, kullanımı kolaylaştırmak ve sayfaları, özellikle mobil kullanıcılar için, daha performanslı hale getirmektir. Mobil Tasarıma Öncelik Verin "Ortalama her 10 kullanıcının 7'si mobilden geliyor. "Web sitesi yaptırmak isteyen işletmelerin bir çoğu yayına alınacak web sitelerini mobilde dahi incelemiyor. Beğendiğiniz sitelerin sadece masaüstü görünüme bakarak karar vermeyin. Her zaman mobil kullanımı farklı genişlikteki mobil cihazlardan test edin. Kullanımda zorlandığınız sayfaları veya kısımları geliştirmeye çalışın. Web Sitesi Optimizasyon Testlerini Kullanın "Mobil kullanıcıların %53'ü yüklenme süresi 3 saniyeyi geçen sayfalardan çıkış yapıyor" – Google Site ve sayfa açılış hızları Google için önemli bir sıralama faktörüdür. Web sitelerinde anasayfa, kategori veya hizmet sayfaları kullanıcılar tarafından en çok ziyaret edilen sayfalardır. Siz de web sitenizin önemli sayfalarını Google'ın Pagespeed ve GTmetrix gibi testlerine sokabilirsiniz. Sayfaların ne kadar sürede yüklendiğini, içeriklerin ne kadar optimize edildiğini ve eksiklerin neler olduğu konusunda detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Responsive (Mobil Uyumlu) Web Tasarım Kullanın "Responsive tasarımlar ekranın genişliğine göre otomatik şekil alır"

Responsive siteler ekranın genişliğine göre şekillenir. Böylece sayfalarda bulunan yazı, resim ve diğer içerikler mobil, tablet ve masaüstü gibi farklı ekran genişliğindeki cihazlara göre ayarlanır. Google, mobil uyumlu web sitelerini sonuçlarda daha üst sıralarda göstereceğini bu makalesinde duyurmuştu. Google'dan yapılan bu açıklamasından sonra responsive tasarımlara olan talep hız kazandı. Google'ın mobil uyumluluk testi ile sitenin mobile uyumlu olup olmadığını saniyeler içerisinde öğrenebilirsiniz. Gelişmiş Bir İçerik Yönetim Sistemine Sahip Olun "İçerik Yönetim Sistemi (CMS: Content Management System) ile sitenizin mevcut sayfalarını düzenleyebilir, yeni menü ve sayfalar oluşturabilirsiniz." İçerik yönetim sistemi web sitelerin iskeletini oluşturur. Yazılım ekibimizin özel olarak geliştirdiği yeni nesil yönetim sistemi ile sitenizde yapmak istediğiniz tüm değişiklikleri kolayca yapabilirsiniz. Menü ve sayfalar oluşturmanın yanı sıra tasarımsal değişikler ve seo optimizasyon çalışmalarına açık bir yapıya sahiptir. Gelecekte ihtiyacınız olabilecek toplu SMS, toplu mail, sanal pos ve sepete ekleme gibi gelişmiş modüllerimiz de mevcut sisteminize kolayca entegre edilebilir. Profesyonel Web Tasarım Ajansı İle Çalışın Dijital dünyada başarılı olmanın yolu işletmeniz için doğru, deneyimli ve güvenilir web tasarım firması ile çalışmaktan geçiyor. Profesyonel bir site yaptırmakla başarıya giden yolda sadece ilk adımı atmış olursunuz. Hedef kitlenize ulaşmak için arama motorlarında sektörünüzle ilgili anahtar kelimelerde üst sıralara yer almanız gerekir. Web sitesi yaptırmak isteyen işletme sahiplerinin sıklıkla düştüğü hata, sadece profesyonel web sitesine sahip olarak hedef kitlelerine ulaşabileceğini düşünmeleridir. Web siteleri yayına girdikten kısa bir süre sonra bu düşüncelerinin yanlış olduğunu fark ederler. Google gibi arama motorlarında ilk sayfada veya ilk sırada yer almak için rakiplerinizden daha iyi bir web sitesi, daha iyi içerik ve daha iyi bir strateji geliştirmeniz gerekir. Profesyonel web tasarım hizmeti sunmanın yanında ekoweb.net ekibi olarak müşterilerimize doğru strateji ve özgün içerikler üretmekte de yardımcı oluyoruz.

Yazar: ekoweb.net Web Tasarım Ajansı

↓ Firewall Nedir?

Firewall, iç ağa gelen ve iç ağdan giden internet trafiğinin kontrolünü sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir sistemdir. Bir siber güvenlik önlemi olarak tercih edilirler. Firewallar temelde belirlenmiş kurallar çerçevesinde ne tür bir internet trafiğinin geçişinin sağlanacağını ya da engelleneceğini gerçekleştirir.

Firewall Nasıl Çalışır? Firewalların çalışma prensibine yakından bakacak olursak karşımıza çeşitli kuralları barındıran konfigürasyonlar çıkar. Amacın internet trafiğinin kontrolünü sağlamak olmasından dolayı bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için çeşitli izinler tanımlanır. Tabii ki, bu konuya değinmeden basit olarak port nedir, IP adres nedir gibi önemli noktalara parmak basmak gerek. Öncelikle IP adresleri, ev adreslerine benzetebiliriz. Bir arkadaşınıza kargo göndermek istediğinizde bir adrese ihtiyacınız olduğu gibi internet üzerinde herhangi bir paket göndermek istediğinizde de karşı tarafın IP adresine ihtiyaç duyarsınız. Peki portlar? Portları iletişim kurarken kullandığımız kanallar olarak düşünebiliriz. Eğer bilgisayarlar sadece 1 port destekliyor olsaydı anlık olarak ancak ve ancak tek bir tarafla iletişim halinde olabilirdik fakat günümüzde 65535 adet porta sahibiz. Bu portların 0-1023 aralığında olanları çok bilindik'tir ve sistemler tarafından sıkça kullanılır. Bu aralıktaki portlar üzerinden internet üzerinden gelen paketleri almak istediğinizde (portu dinleme moduna almak istediğinizde) root yani yönetici yetkisine sahip bir kullanıcıya ihtiyacınız vardır. Eğer bir portu dinleme moduna almak istiyorsanız, o portun anlık olarak kullanıılmıyor olması gereklidir. Tabii ki root yetkisine ihtiyacınız da olabilir.

Fakat bir sunucuyla ya da bilgisayarla etkileşim kurmak için kesin bir şekilde dinleme modunda bir porta sahip olmanızın gerektiği gibi bir durum yoktur. Zaten genellikle karşı taraftaki bilgisayarda bir port dinleme modundadır ve siz o portla etkileşime geçersiniz. Tabii ki sizin tarafınızda da bir porta ihtiyaç vardır. Bu portun ataması işletim sistemi tarafından gerçekleşir. Özellikle 0-1023 numaralı portlar olmamak şartıyla kullanılmayan bir port sizin etkileşiminize açılır ve artık karşı taraftan bir paket gönderildiğinde bu port üzerinden alırsınız. Gel gelelim firewalların konfigürasyonlarına. En basitinden anlatmak gerekirse X.Y.Z.W IP adresine sahip bir bağlantı, A.B.C.D IP adresi üzerindeki 443 portuna (ki bu genellikle web tasarımların https protokollü web servisidir.) bir bağlantı gerçekleştirmek istesin. Eğer firewall kurallarında kaynağın IP adresine izin veriliyor ve ayrıca etkileşim kurulmak istenen IP adresi ve porta erişim onaylanıyorsa bu bağlantı firewall tarafından gerçekleştirilir. Fakat eğer firewall konfigürasyanlarında bir yasak bulunuyor ise bu bağlantı engellenir.

Yazar: ekoweb.net Web Tasarım Ajansı

↓ İşletim Sistemi Nedir?

Yeni bir bilgisayar alacak olanların öncelikle bilgisayarda hangi işletim sisteminin kurulu olduğunu incelemesi gerekir. Bilgisayarda kurulu olan işletim sistemi, donamın ve yazılım sistemi ile uyumlu şekilde çalışmasını sağlar. Cihazınızda kullanmış olduğunuz programlar da işletim sisteminin özelliklerine göre çalışır.

Günümüzün gelişen teknolojik şartlarında ortaya çıkmış birçok işletim sistemi vardır. Bu sistemlerin önemli artıları olduğu gibi bazı sistemlerin eksileri de söz konusudur. Bilgisayar satın alırken işletim sisteminin beklentilerinize ve ihtiyaçlarınıza cevap verip vermediğini araştırmanız gerekir. İşletim sistemleri, içinde bulundurduğu özellikleri nedeniyle insanların hayatını kolaylaştırır. İşletim sistemleri, bilgisayarda yer alan donanım kaynaklarının yönetilmesini sağlar. Bunun yanında çeşitli uygulama yazılımlarının servislerini sağlayan yazılımlar da işletim sistemi sayesinde fonksiyonellik kazanır.

Günümüzde işletim sistemi bulunan mekanizmalar sadece bilgisayarlarla sınırlı değildir. Tablet ya da akıllı telefonlarda da bu üst teknoloji sisteminin kullanıldığı görülür. İşletim sistemi, bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon üretildikten sonra yüklenir ve kullanıcının kişisel tercihine göre silinip tekrar yüklenebilir ya da değiştirilebilir.

İşletim Sistemi Nasıl Çalışır? : Bilgisayarın açılış tuşuna bastığınız anda işletim sistemi çalışmaya başlar. Bilgisayarın açılmasını müteakip içerisinde yüklü olan uygulama ve programlar ekrana yansıtılır. İşletim sistemi kendi içinde ikiye ayrılır. Bunlar; Kapalı kaynak kodu ile faaliyet gösteren işletim sistemleri Açık kaynak kodu ile faaliyet gösteren işletim sistemleridir.

İşletim Sistemi Çeşitleri Hangileridir? : Yukarıda da değindiğimiz gibi günümüzde kullanılan birçok işletim sistemi vardır. Kullanılan işletim sistemleri bilgisayar yazılımlarına göre farklılık gösterir. Günümüzde en çok tercih edilen ve kullanılan işletim sistemlerini şu şekilde sıralayabiliriz: Windows, MacOS ya da Apple OSX, Linux, UNIX, Android, Pardus, IOS Dilerseniz şimdi bu işletim sistemi çeşitlerinin özelliklerine kısaca değinelim.

Windows İşletim Sistemi : Günümüzde bilgisayar sistemleri tarafından en çok tercih edilen işletim sistemi Windows'tur. Microsoft firması tarafından geliştirilen sistem, ilk olarak Mc-Dos adıyla piyasaya çıkmıştır. Kullanıcının çok kolay bir şekilde öğrenebileceği işletim sistemi, pratik kullanımı ile de ön plana çıkar. Bu pratiklik sebebiyle kullanıcının en çok tercih ettiği işletim sistemi olmayı başarmıştır.

MacOS İşletim Sistemi :Apple tarafından üretilmiş olan işletim sistemi, ilk olarak macintosh olarak anılmıştır. 1984 yılında piyasaya çıkmış olan sistem, farklı sürümlerle kendini geliştirerek günümüzde halen yaygın olarak kullanılmaktadır.

UNIX İşletim Sistemi : Brain Kernighan tarafından 1960'ların sonlarında geliştirilmiş olan bu işletim sistemi genellikle komut satırları olarak yazılır. Söz konusu işletim sistemi C yazılım dili ile oluşturulmuştur. Bu nedenle kullanım açısından kolay bir mekanizmadır.

Linux İşletim Sistemi : 1991 yılında Linus Torvalds tarafından geliştirilen sistem kısa sürede birçok kişi tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Söz konusu sistem birçok açık kaynak kodlu işletim sistemlerinin de temelini oluşturmuştur. Linux'un bu denli yaygın olarak kullanılmasının en önemli nedeni, virüs bulaşma ihtimali en düşük olan işletim sistemi olmasıdır.

Pardus İşletim Sistemi : Linux işletim sistemi temel alınarak TÜBİTAK tarafından geliştirilen Pardus işletim sistemi, geliştirilmeye müsait olan yerli bir sistemdir. Hızlı kurulmasının yanı sıra pratik kullanımı ile de ön plana çıkan sistem, çok dil özelliği ile de kullanıcıya büyük avantaj sağlar. Pardus'un bugüne kadar yayınlanmış 5 farklı ana sürümü ve 9 adet de ara sürümü vardır. Bunun yanında 2 farklı kurumsal sürümü de bulunur. Yerli olması ve kullanım kolaylığı nedeniyle yaygın olarak tercih edilen bir sistemdir.

Android İşletim Sistemi : Android işletim sistemi, Linux tabanlı işletim sistemi baz alınarak, mobil işletim sistemlerine yönelik olarak hazırlanmış bir mekanizmadır. Söz konusu işletim sistemi açık kaynak kodlu olup mobil cihaz ve cep telefonlarına yönelik geliştirilmiştir. Günümüzde kullanılan cep telefonlarının çok büyük bir kısmında bu işletim sistemi kullanılmaktadır. Bu işletim sistemini kullanan cep telefonlarının önemli mobil mağazalarından olan Google Play Store ön plana çıkar. Söz konusu sanal mağaza, Google tarafından kurulmuş olup profesyonel bir sistemle faaliyetini gösteren bir sistem olarak karşınıza çıkar. Günümüzün en çok kullanılan ve tercih edilen mobil işletim sistemi android işletim sistemidir. Her geçen gün yeni sürümlerle kullanıcının karşısına çıkan sistem ihtiyaçlara tam anlamıyla cevap vermektedir.

IOS İşletim Sistemi : Apple tarafından geliştirilen Mac OS işletim sistemi baz alınarak geliştirilen IOS işletim sistemi, yine Apple tarafından geliştirilen cihazların işletim sistemi ihtiyacını karşılamaya yöneliktir. Linux tabanlı bir işletim sistemi olarak da bilinen IOS işletim sistemi günümüzde üretilen tüm Apple ürünlerinde kullanılan bir sistemdir. IOS işletim sistemi de diğer işletim sistemleri gibi kendini sürekli geliştiren ve kullanıcının ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışan bir sistemdir.

Yazar: ekoweb.net Web Tasarım Ajansı

↓ Zip Nedir?

Artık günümüzde herkes, her türlü işini halletmek için bilgisayar kullanıyor. Söz konusu bilgisayar olduğunda aslında bilinmesi gereken pek çok şey olsa da, bazı şeyleri isteyerek, bazı şeyleri de farkında olmadan öğreniyoruz ya da öğrenmek durumunda kalıyoruz. Peki .zip dosyası nasıl açılır? Zip dosyası açma işlemi nasıl yapılır ve hangi program kullanılmalıdır? İşte .zip dosyası hakkında tüm bilinmesi gerekenler. Bilgisayarda .zip uzantısı bilgisayarları ve dosyaları sıkıştırırken kullanılan bir uzantıdır. Dosyaları tek tek göndermek yerine sıkıştırarak daha küçük boyutlarda ve bir arada gönderebiliriz.

ZIP Dosyası Nedir? : Bilgisayarda .zip uzantısı, dosyaların ya da klasörlerin sıkıştırılması ve boyutunun küçülmesi anlamına gelmektedir. Bu sayede dosyalar hem daha küçük boyutlarda transfer edilir, hem de kısa sürede indirilebilir. Sıkıştırılmış dosya ve klasörler için zaman zaman farklı uzantılar da karşımıza çıkmaktadır fakat en sık kullanılanı .zip uzantısıdır.

ZIP Dosyası Nasıl Açılır? : Bilgisayarda .zip uzantılı dosyaları açabilmek için, bu uzantıya sahip dosyaları açabileceğiniz bir uygulama ya da program indirmeniz gerekir. Bu programlar uygulamaya göre farklı programlar olsa da, genellikle piyasada en çok kullanılan programlar bellidir.

ZIP Dosyası Açma İşlemi? : Bilgisayarınızda .zip uzantılı dosyayı açmak için ihtiyacınız olan programı indirdikten sonra, yapmanız gereken şey sıkıştırılmış dosyaları bu program aracılığıyla açmaktır. Dosyayı arşivden çıkar seçeneğine tıkladıktan sonra yapmanız gereken şey dosyanın nereye çıkarılacağını seçmektir. Seçtikten sonra arşivi dışa aktar diyerek sıkıştırılmış dosya içerisindeki tüm belge ve klasörleri istediğiniz yere çıkarabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

ZIP Dosyası Açma Programı : Sıkıştırılmış ya da .zip uzantılı dosyaları açabilen dünya üzerinde çok sayıda program bulunmaktadır. Bu programlardan bazıları daha alt segment olsa da, bazıları bilgisayarın hayatımıza ilk girdiği günlerden bu yana kullanılan programlardır. Bu programların başında tabiiki WinRAR ve WinZIP programları gelmektedir. Eğer elinizde .zip uzantılı bir sıkıştırılmış dosya varsa, yukarıda iki programı kullanarak bu dosyalarınızı dışa aktarabilirsiniz. Eğer isterseniz bu iki programın alternatifi olan başka programlar da kullanabilirsiniz. Her iki ihtimalde de dosyalarınızı dışarı aktarır ve istediğiniz şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.

Yazar: ekoweb.net Web Tasarım Ajansı

↓ İnternet Nedir?

İnternet, İnter (arasında) ve net (ağ) kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Bu da “Ağlar arasında” anlamına geliyor. İnternet tüm kısıtlama ve sınırlardan bağımsız, merkezi kontrol dışında işlev gösteren ve bilgisayarların bir ağ dâhilinde birbiri ile bağlantıda olmasını sağlayan bir iletişim ağı olarak nitelendirilir. Kısaca internet TCP/IP olarak adlandırılan bir transfer kontrol protokolünün kullanılması suretiyle bilgisayar ağlarının birbirine bağlanmasını sağlayan elektronik iletişim ağı olarak nitelendirilir. İnternetin Türkçe’deki anlamı genel ağ olarak belirtilir. İngilizce tam karşılığı ise kendi içinde bağlantılı olan ağlar bütünü olarak tanımlanır. Bu sebeple de İngilizce “interconnected networks” kelimesinden türetilmiştir.

İnternet sayesinde bilgiye erişim dünya çapında yerine getirilebilmektedir. Bulunulan konumdan bağımsız olarak bilgi paylaşılabilir, kolaylıkla iletişim kurulabilir. İnternet TCP/IP olarak adlandırılan sisteme sahip olan tüm cihazların birbirine bağlanmasına olanak tanır. İnternet bir yönüyle birbiriyle ile bağlı olan telefon hatlarıyla benzer prensiplerle çalışır. Dünyanın pek çok yerinde internet hala mevcut olan telefon hatları üzerinden işlev göstermeye devam etmektedir. Ülkelerarasında örülü olan karasal hatlar mevcuttur. Ayrıca okyanus altına da fiber kablolar ile uydu alt yapısı döşenmiş haldedir. Bu hatlar sayesinde ülkeler internet ağı ile birbiriyle bağlantı içerisinde olup iletişim olanağı elde edilir. İnternet sayesinde bilgiye her an konumdan bağımsız olarak kolaylıkla ulaşılabilir.

İnternet Nasıl Çalışır? : Gelişen teknolojik olanaklar sayesinde kablosuz ağ üzerinden internete bağlantı sağlanır. Ancak internet hizmeti yer altına döşenen kablo hatları vasıtası ile gerçekleşir. Wi-Fi yani kablosuz internet ile bağlantı router adı verilen bir yönlendirici ile işlev gösterir. Yönlendirici ile kablo ağlarına bağlantı kurulur. Akıllı telefon veya tabletler ile internete bağlanmak için kablo ağına bağlı bulunan bir baz istasyonuna ihtiyaç duyulur. İnternet ağı yeraltına döşenen fiber optik kablolar ya da elektrik direklerine bağlı halde bulunan klasik kablolar ile sağlanır. İnternet server adı verilen sunucular ile client olarak adlandırılan istemcilerden oluşan bir yapıya sahiptir. Sunucular diğer makinelere hizmet verir, internete doğrudan bağlantılı olarak çalışır. Elektronik posta sunucusu, veri sunucusu ile web sunucusu gibi sunucu çeşitleri bulunur. Tüm sunucular sabit internet protokolü yani statik IP adresine sahiptir. IP adresleri sayesinde bilgisayarlar arasında bağlantı kurulur.

Evde kullanılan bilgisayarlar doğrudan olmayacak şekilde internet hizmet sağlayıcısı ile internete bağlanır. Yani kablosuz internet bağlantısı kullanılır. Bu sebeple de evdeki bilgisayarlara istemci adı verilir. Servis sağlayıcısı tarafından sunulan internet hizmeti ile bilgisayar sunucunun sahip olduğu IP adresine bağlanır. Böylece kullanıcı internete erişim sağlar. İnternet hızınızı ölçmek ve altyapınızın alabileceği hızı kontrol etmek için hız testi ve altyapı sorgulama sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.

İnternetin Tarihçesi : 1950'li yıllarda bilgisayar kavramının gelişme göstermeye başlaması cihazlar arası veri aktarımını gündeme taşıdı. Dijital ağındaki paket tasarımlar ise başta ABD olmak üzere Fransa ve İngiltere'de bulunan laboratuvarlarda geliştirildi. İnternet tarihte yerini alırken bir yandan da ABD Savunma Bakanlığı, ilk protokol olan ARPANET'i kullanmaya başladı. Bu ağ üzerinden gönderilen ilk mesaj ise Los Angeles'ta bulunan Kaliforniya Üniversitesi’ndeki bir profesörün bilgisayarına gitti. 1981 yılında yapılan geliştirme çalışmaları neticesini vererek ARPANET, daha büyük ağlara bağlanabilen bir yapıya kavuşturuldu. Dijital haberleşmenin öncüleri arasında 19. yüzyılda kullanılan telex makineleri olsa da bu durum 20. yüzyılın başlarında modern anlamda geliştirilmiştir. Ağ paylaşımı yapan ilk bilgisayarlar, dönemin teknolojisinin izin verdiği düzeyde yani sadece ana bilgisayarlar arasında bulunan iki nokta üzerinde veri akışına izin verebiliyordu. Zaman içerisinde bu sistem de geliştirilerek ana bilgisayar ya da terminaller arasında bulunan mesafenin önemi ortadan kalkmıştır. Yüksek bağlantı hızının da keşfedilmesi ile internetin tarihçesi farklı bir boyuta taşınmıştır. İki cihaz arasında dosya paylaşımı da artık rahatlıkla yapılabilmektedir. Fakat bu durumda ortaya çıkan sorunların başında iki nokta arasında veri akışını sağlayacak olan fiziksel ağın herhangi bir biçimde zarar görme ihtimali gelmektedir. İnternet kavramı ise tarihte ilk kez Vint Cerf ve Bob Kahn tarafından TCP protokolünde telaffuz edilmiştir.

İnternet’in Günlük Hayata Girişi : Word Wide Web Protokolü 1991 yılında geliştirilse de internet ağının evlerde kullanımı 1998 yılına kadar uzanmaktadır. Şu anda dünya çapında yaklaşık olarak 2 milyardan fazla insan günlük pek çok işini dijital ortamdan yürütmektedir. Dijital ağ bağlantısında ve kullanımında 2000'li yıllar ile birlikte büyük gelişmeler görülmüştür. Günümüzde dijital ortam sadece veri akışı sağlamak amacı ile değil, bunun yanı sıra sohbet etmek, alışveriş yapmak, video ve film izlemek gibi farklı aktiviteler için de kullanılmakta. Dijital bağlantı dünyada pek çok kişi için hayatın vazgeçilmezi durumundayken ülkemizde de ağ bağlantısından yararlanmakta olan ortalama 45 milyon kişi bulunuyor.

Türkiye’ye İnternet Ne Zaman Geldi? : Türkiye’de ilk internet bağlantısı, 12 Nisan 1993 tarihinde yapılmıştır. İlk yıllarında sadece TÜBİTAK ve üniversitelerin kullanımına izin verilen ve sadece ODTÜ ve Ege Üniversitesi üzerinden bağlanılan internete bugün her isteyen, istediği internet servis sağlayıcı üzerinden bağlanabilmektedir. Türkiye'de internet başlangıçta, tüm dünyada olduğu gibi, bilgi aktarımı amacıyla kullanılmıştır. 1995 yılı içinde, dünyadaki gelişime paralel olarak, Türk girişimcileri de günden güne artan bir talep ile internet ortamını; web sayfaları, elektronik posta ve diğer servisleri ile kullanıcıların beklentileri doğrultusunda etkileşimli olarak, özellikle tanıtım ve pazarlama için kullanmaya başlamışlardır.

Yazar: ekoweb.net Web Tasarım Ajansı

↓ Zararlı Yazılım Nedir?

Zararlı yazılım, programlanabilir herhangi bir aygıta, hizmete veya ağa zarar vermek veya bunlardan yararlanmak üzere tasarlanmış her türlü zararlı yazılım için kullanılan kapsamlı bir terimdir. Siber suçlular genellikle bunu, mali kazanç için kurbanlardan veri elde ederek baskı yapmak üzere kullanır. Bu veriler finansal verilerden sağlık kayıtlarına, e-postalara ve parolalara kadar değişebilir. Kötüye kullanılabilecek bilgi türü sonsuzdur.

Yazar: ekoweb.net Web Tasarım Ajansı

↓ NoSQL Nedir?

'NoSQL' terimi, ilişkisel olmayan veritabanı türlerini ifade eder ve bu veritabanları, verileri ilişkisel tablolardan farklı bir formatta depolar. Bununla birlikte, NoSQL veritabanları deyimsel dil API'leri, bildirime dayalı yapılandırılmış sorgu dilleri ve örneğe göre sorgulamaya göre örnek diller kullanılarak sorgulanabilir; bu nedenle bunlara "yalnızca SQL değil" veritabanları da denir.

Yazar: ekoweb.net Web Tasarım Ajansı

↓ DNS Nedir?

İnternet’e bağlanan her cihazın internet ağında sadece kendine ait olan IP adresi yani ağ konumu bulunur. IP adresleri ağdaki konum ve adres bilgisi anlamına gelir. Bilgisayardaki sitemler sayısal kodlar ile çalıştığı için IP adresleri de uzun ve karmaşık sayılardan oluşur. DNS bu IP adresleri ve alan isimleri arasındaki dönüşümü çift taraflı sağlayarak herkesin anlayabileceği bir şekilde düzenleyen sistemdir. DNS, İngilizce açılımı Domain Name System iken Türkçe’ye Alan Adı Sistemi olarak çevrilir.

DNS ne demektir? Sorusuna İnternet uzayını bölümleyen, bölümleri adlandıran ve bölümler arası iletişimi organize eden, bir kaynak için bilgisayar, internet, servis ve özel bir ağa hiyerarşik dağıtılan adlandırma sistemi cevabı verilebilir. Örneğin; Google dünyanın en çok tercih edilen sitelerinden biridir. Normal şartlarda zor ve karmaşık olan 74.125.224.83 IP adresini girerek Google sekmesine ulaşmanız gerekir. Ancak DNS sistemi size kolaylık sağlar ve www.google.com yazarak kolayca erişim sağlayabilirsiniz. Siz farkında bile olmadan, saniyeler içinde IP adresleri ile alan adlarını birbirine bağlayarak Google İnternet sitesini açabilir. DNS sisteminin karmaşık olması ve işleyişinin bu kadar ince hesaplanması, tek tıkla istediğiniz İnternet sitesine hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmanızı sağlar. Bu da teknolojinin İnternet kullanımında büyük bir yardımcı olduğunu kanıtlamaktadır.

Yazar: ekoweb.net Web Tasarım Ajansı

↓ Neden Halka Açık Kablosuz Ağları Kullanmamalıyız?

Güneşli bir günde hem hava almak hem de kafanızı dağıtmak için bir kafeye ya da restorana gittiğinizi düşünün. Masaya oturduğunuzda büyük ihtimal gittiğiniz mekanın kablosuz ağ parolasını istiyor olacaksınız. Peki neden halka açık kablosuz ağları kullanmamalısınız? Bir ağa (kablolu ya da kablosuz fark etmeksizin) dahil olduğunuzda ağ içerisindeki diğer bilgisayarlala iletişim haline geçiyor olacaksınız. Farkında bile olmadan bir siber saldırgan bağlandığınız ağın yönlendirici (router) cihazı ile bilgisayarınız arasına girerek sizden çıkan ve size gelen tüm ağ trafiğini izler konuma gelebilmektedir. İki cihazın arasına girmeyi başaran siber saldırgan sosyal medya hesap bilgilerinize, kredi/banka kartı bilgilerinize yani kısaca hassas olan tüm verilerinize erişim sağlayabilir. Bu saldırının hedef cihazlar ve o cihazların kullanıcıları tarafından tespit edilebilmesi normal koşullarda çok mümkün değildir.

Yazar: ekoweb.net Web Tasarım Ajansı

↓ Fiber İnternet Nedir?

Fiber optik kablo, içinde cam olan ve içinden geçen ışığa kolay bir şekilde yön veren kablolara verilen isimdir. Bu kablolar elektrik sinyallerinin aksine ışık sinyallerini kullanarak veri gönderirler. Fiber optik kablonun yapısı 3 kısımdan oluşur. Bunlar; çekirdek, cam kılıf ve plastik koruyucu kılıftır. Işığın içinden geçtiği kısım olan çekirdek, oldukça ince bir yapıya sahiptir. İnsan saç teli ile aynı inceliktedir hatta daha ince olduğu bile söylenir. Cam kılıf ise ışığın dışarı çıkmasını önler. Kablonun birtakım dış etkenlerden korunmasını sağlayan kısmı ise plastik koruyucu kısımdır. Fiber optik kablo, bir elektrik kablosuna benzer ve ışığı taşımak için kullanılan bir veya daha fazla fiber optikten oluşur. Optik fiber elemanları tek tek plastik tabakalarla kaplanır ve kablonun yerleştirileceği ortam için uygun koruyucu bir tüp içinde bulunur. Bina içi ve bina dışı kullanım için uygun olduğu gibi yer altında ve direkler arası kullanım için de uygun türleri vardır. Fiber optik kablolar, bir ağa veya cihaza fiziksel bir bağlantı sağlamak için haberleşme teçhizatına ve yama panellerine de takılabilir. Fiber optik kablolar, son yıllarda dünyada çok daha fazla kullanılmakta ve kimsenin aklına gelmeyecek alanlarda bile karşımıza çıkmaktadır. Veri iletişimini kolaylaştıran fiber optik kablolar havacılık, haberleşme sistemleri, nükleer enerji sistemleri, trafik kontrolü, bina içi sistemler gibi birçok kullanım alanında karşımıza çıkmaktadır. Fiber optik kablonun avantajlarını ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Düşük Maliyet: Birkaç kilometrelik optik kablo, eşit uzunluktaki bakır tellere göre daha düşük maliyetlidir. Bu da internet sağlayıcısının, altyapı şirketinin ve dolayısıyla kullanıcının tasarruf etmesini sağlar.--Bakır Tele Göre Daha İnce: Teknik olarak optik fiber, bakır tele göre çok daha incedir. Neredeyse saç teli inceliğinde olduğu söylenmektedir.--Yüksek Taşıma Kapasitesi: Fiber optik, bakır tellere göre daha ince olsa da aynı çap içinde çok daha fazla veri taşır.--Daha Az Sinyal Kaybı: Fiber optikte sinyal kaybı bakır tele göre daha düşüktür.--Daha Düzenli Işık Sinyali: Bakır tellerdeki elektrik sinyallerinin aksine fiberin optiğin içindeki ışık sinyalleri aynı kablonun diğer fiberlerindeki sinyallere karışmaz. Fiber optik daha net telefon görüşmesi, daha iyi bir internet deneyimi veya daha net bir TV yayını sağlamaktadır.--Düşük Güç İle Çalışma: Fiber optik, daha düşük sinyal kaybı nedeniyle düşük güç vericileriyle çalışabilirken bakır telde yüksek voltajlı elektrik vericiler kullanılmaktadır. Bu nedenle fiber optik hem sağlayıcının hem de kullanıcının güç konusunda tasarruf etmesini sağlar.--Yanıcı Değil: İçinden elektrik geçmediği için optik fiber yangın tehlikesi oluşturmamaktadır.--Hafif: Bir optik kablo bir bakır tel kabloya göre çok daha hafiftir. Fiber-optik kablolar bakır tel kablolara göre toprakta daha az yer kaplamaktadır.--Esnek kullanım alanı: Fiber optik çok esnek olduğu ve ışığı gönderip alabildiği için günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Sağlık alanında endoskopi, karın duvarından geçirilen ve iç organların görülmesini sağlayan laparaskopki gibi işlemlerde, mekanik alanda uçak, uzay mekiği ve otomobil motorlarındaki kaynakların tespit edilmesinde ve bunun gibi bir çok alanda fiber optik kullanılmaktadır.

Fiber İnternet Nedir? : Fiber internet, fiber optik kablolarla sağlanan erişim sistemine verilen isimdir. Veriler, elektrik yerine ışığı ileten cam veya plastik tellerden oluşan fiber optik kablolar üzerinden taşınır. Fiber kablolar sayesinde fiber internet hızı diğer internet bağlantılarına göre daha yüksek olur. Dünyanın en yüksek internet hızı olarak kabul edilen fiber internet, fiber optiğin içerisinde bilgilerin çok hızlı hareket etmesinden dolayı “ışık hızında internet” olarak da nitelendirilmektedir. Fiber optik kablolar ile veri aktarımında teoride bir sınır söz konusu değildir. Bunun sebebi verinin ışık hızında iletilmesidir. Ancak paketler anlık band genişliği sınırı ile sunulur. Fiber kablolar çok miktarda veri taşır ve genelde ortalama hız 1 Gbps civarındadır. Ancak ülkemizde internet servis sağlayıcıları tarafından sunulan fiber internet paketlerin hız için üst sınırı 100 Mbps’dir.

Fiber İnternetin Avantajları Nelerdir? : Fiber internetin avantajlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz; 1) Daha Hızlı: Fiber internet, diğer internet bağlantı türlerine göre çok daha hızlıdır. 2) Güvenli ve Kesintisiz: Fiber internet fiber kablo altyapısı nedeniyle diğer internet bağlantı türlerine göre daha güvenli ve kesintisizdir. 3) Telefon Hattına İhtiyaç Duymaz: Fiber internet sahibi olmak için telefon hattına ihtiyaç duyulmaz. Sabit telefon hattı olmadan da fiber internet hizmeti alınabilir. 4) Çevreye Duyarlı: Fiber optik kabloları, ısınıp soğutma sistemlerine ihtiyaç duyan bakır kablolara göre daha çok çevreye duyarlıdır. 5) Geleceğin Teknolojisi: Günümüz teknolojisinde ve yeni dijital dünya düzeninde bakır ya da daha farklı bir kablo sistemi yerine ışığın kablolardan geçiş şekliyle ilgilenilmektedir. Fiber internet kullanımı avantajları nedeniyle ülkemizde ve dünyada her geçen gün hızla artmaktadır. Bu artışın devam etmesi ve fiberin çok daha fazla alanda kullanılması beklenmektedir.

Yazar: ekoweb.net Web Tasarım Ajansı

↓ Https Nedir?

İnternetin yaşamımızda büyük bir yer kaplamasıyla birlikte ortaya pek çok farklı kullanıcı tehdidi çıkmaya başladı. Siber korsanlar, interneti kullanarak kendilerine fayda sağlayacak girişimlerde bulmaya başladı. HTTP bu açıdan değerlendirildiğinde büyük bir güvenlik zafiyeti içeriyordu. Bu sebeple kullanıcıların daha güvenli bir kullanım gerçekleştirmesini sağlayacak SSL protokolü ortaya çıkarıldı. Çıkarılan yeni protokol HTTP ile ilişkilendirildi ve HTTPS oldu. HTTPS (Secure Hypertext Transfer Protocol) dilimizde güvenli hiper metin aktarım iletişim kuralını ifade eder. Aslında internet sitelerinin açılmasını sağlayan evrensel bir iletişim kuralı olarak görülen HTTP’nin SSL sertifikası eklenmesiyle daha kullanışlı ve güvenilir hale gelmesi sağlandı. Kendi web sitenize uygulamanız için hizmetinizi satın aldığınız web firmasıyla iletişime geçmelisiniz. SSL sertifikası için sizden aylık bir ücret talep edilebilir. Böylece sitenize en kolay yoldan bir SSL sertifikası kurulumu gerçekleştirmiş olacaksınız.

HTTPS Neden Önemlidir? Bir Web Sitesinde HTTPS Yoksa Ne Olur? : Günümüzdeki pek çok girişimci ya da yeni bir bloggersanız, HTTPS’nin neden önemli olduğunu merak edebilirsiniz. HTTPS protokolü işletme sitenizin doğal referansını (SEO) büyük ölçüde etkiler. Google’ın algoritması ise kullanıcılar için güvenli bir tarama deneyimi sağlayan siteleri önlere çıkarır. Dolayısıyla, müşterilerinizden ilk isteyeceğiniz şey HTTPS kapsamında olmasıdır. HTTPS kullanımı oldukça önemlidir ve kullanıcıya avantajlar sağlar. Protokol sayesinde veriler şifrelendiği için verileri kesmek isteyen bilgisayar korsanı için büyük bir sorundur. HTTPS, kullanıcıların sitenizi daha güvenle ziyaret etmesini sağlar.

HTTPS Nasıl Çalışır? : SSL sertifikası, verileri bir koda çevirip, kullanıcıların siteye sağladığı bilgileri şifreleme işlemini yapar. Bir kullanıcı, gönderen ile alıcı arasında iletilen verileri çalmayı başarmış olsa bile bu şifreleme nedeniyle bunlara ulaşamayacaktır. Ancak bu ekstra güvenlik sağlayan katmanı eklemek dışında HTTPS, TLS (Transport Layer Security) protokolü aracılığıyla da güvenlik oluşturmayı sağlar. TLS, veri aktarımının farklılaştırılmasını ya da bozulmasını önlemeye yardımcı olur. Veri bütünlüğü ve kullanıcılarınız için amaçlanan, web sitesiyle iletişim kurduklarını ortaya koyan kimlik doğrulamasını sağlar. : Kullanıcılar, bir sitenin HTTPS protokolü içerip içermediğini web adresine göre anlayabilir. Web adresinin “www” dan önce gelen bölümü sitenin HTTP veya HTTPS protokollerini kullanıp kullanmadığını ispatlar. Özetleyecek olursak, HTTP ile HTTPS arasında belirgin fark basitçe bir SSL sertifikasının mevcut olmasıdır. HTTP’de SSL içermez ve HTTPS, bağlantılarınızın güvenliğini sağlamak için bilgilerinizi şifreleyen SSL’yi içerir. HTTPS, HTTP’de yer alamayan TLS (Transport Layer Security) protokolüne sahiptir. HTTPS, HTTP’den çok daha güvenlidir.

Yazar: ekoweb.net Web Tasarım Ajansı

↓ CDN Nedir?

CDN, bir web sitesinin içeriğini en düşük ağ ve işlem gecikmesi ile yani en hızlı bir şekilde kullanıcılara ulaştırmak üzere coğrafi olarak farklı bölgelerde konumlandırılmış sunucu kümesine verilen isimdir. Birçok e-ticaret ve haber sitesi sayfa açılma süresini düşük tutabilmek için CDN kullanmaktadır. CDN üzerinden kullanıcıdan kullanıcıya genelde pek değişmeyen HTML, JS, CSS, imaj, video ve font dosyaları sunulur. CDN bu tip kaynakları origin olarak adlandırdığı asıl sunucudan (örn: milliyet․com․tr) çekerek belirli bir süre için cache’ler. Bu noktadan sonra CDN’e ilgili kaynaklar için kullanıcıların yaptığı istekler cache’lenen bu kopyadan sağlanır. Cache süresi dolduğunda origin’e yeniden yapılan isteklerle kaynaklar tazelenir. CDN sağlayıcıları dünya üzerinde pek çok ülkede sunucular barındırarak kullanıcıların yaşayacağı ağ gecikmesini minimize ederler. Ayrıca dağıtık durumdaki sunucular ilgili sitenin veri merkezinin sıkışıklık yaşamasını da engeller.

CDN sağlayıcıları birçok web sitesine aynı sunucular üzerinde CDN hizmeti verdikleri için maliyetleri konsolide ederek düşürebilirler. Ayrıca CDN’de tutulan verinin bozulmasından dolayı bir kayıp yaşanmayacağı için CDN hizmeti için daha düşük maliyetli, merdiven altı denilebilecek veri merkezlerindeki sunucular kullanılıp maliyet iyice düşürülebilir. Web siteleri açısından bakıldığında ise CDN kullanımı ile büyük boyutlu kaynaklar veri merkezlerinden sunulmayıp veri merkezleri ve bulut sağlayıcıya ödenecek bir maliyetten kaçınılmış olur. Sadece statik içerikten oluşan bir site kolaylıkla CDN üzerinden hizmet verebilir. Sunucu tarafında sayfa oluşturma veya api ile hizmet veren dinamik sitelerde ise CDN entegrasyonu için değişik yöntemler vardır. Uygulanabilecek temel üç yöntem aşağıda detaylandırılmıştır.

Birinci ve muhtemelen en popüler opsiyon web sitesinin ana sayfasını ve dinamik istekleri kendi veri merkezinde karşılamak, ana sayfanın HTML’i içerisinde referans verilen CSS, JS, imaj, vb kaynaklar için ise CDN adresini kullanmaktır.Bu opsiyonda ana sayfa apex domain ya da www subdomain’inden, dinamik sayfalar www’dan ve web istekleri de api’dan sunulur. Statik kaynaklar cdn veya başka bir subdomain’den sunulabilir. cdn subdomain’inin dns kaydında CDN sağlayıcının IP’si bulunur. İkinci ve muhtemelen daha doğru etkili olan opsiyonda birinci opsiyona ek olarak ana sayfa da CDN’de tutulur. Ana sayfa ve diğer alt sayfalarda dinamik olarak değişen Login gibi bölümler ile diğer dinamik bölümler AJAX istekleri ile veri merkezinden çekilerek sunulur. Üçüncü opsiyon ise web sitesinin bütün trafiğini CDN’e yönlendirmek ve son kullanıcının veri merkezine direkt ulaşması yerine CDN üzerinden ulaşmasını sağlamaktır. Anlaşılacağı üzere bu yöntemde CDN bütün trafiği üzerine alarak cache’lenebilecek statik kaynakları origin sunucuya gitmeden kullanıcıya sağlayacaktır. Bu opsiyonda Cache’lenmesi mümkün olmayan dinamik sayfalar ve api isteklerini ise direkt olarak origin sunucusuna geçirilir ve gelen cevap kullanıcıya iletir.

Cloudflare ve bazı diğer global CDN sağlayıcıları tarafından desteklenen bu üçüncü yöntemin birçok avantajının yanında bazı dezavantajları da vardır. En büyük avantajı ilgili sitenin CDN entegrasyonu için resmen elini suya ve sabuna dokundurmamasıdır. Sadece DNS kaydı CDN’e yönlendirilerek işlem tamamlanabilir. Başka bir avantaj olarak da dış dünyadan sadece CDN IP’lerinin görünmesi ve dolayısıyla DDoS, SQL Injection gibi saldırılara karşı CDN sağlayıcının sunduğu korumadan faydalanılabilmesi sayılabilir.

Bu yöntemin en önemli dezavantajı HTTPS ile gelen şifrelenmiş trafiğin origin sunucuya iletilebilmesi için çözülmesinin gerekmesi, bunun da finansal ve mahrem bilgiler içeren siteler için büyük sayılacak bir güvenlik açığı riski oluşturmasıdır. Son olarak CDN, statik içeriklerin yanı sıra kolay değişmeyen ve referans veri (örn: il, ilçe listesi) olarak adlandırılan verileri de cache’leyebilir. Benzer şekilde, bir e-ticaret sitesi, ürün kataloğu gibi değişme sıklığı daha yüksek olan referans verileri de CDN’de tutabilir ve belirli bir süreliğine (örn: 10 dakika) bu verinin CDN’den verilmesini sağlayabilir. Bu tip veriler değiştiğinde cache süresinin dolmasını beklememek için CDN üzerinde, cemiyette cache düşürme olarak bilinen işlem uygulanır ve cache yenilenmeye zorlanır.

Yazar: ekoweb.net Web Tasarım Ajansı

↓ Ajax Nedir?

“AJAX Nedir?” AJAX, Asynchronous JavaScript and XML, Türkçe olarak Eşzamansız ve XML’in kısaltılmışıdır. Sunucuya gelen herhangi bir isteği arkaplanda işleyerek web uygulamalarının eşzamanlı olmadan çalışmasına olanak sağlayan bir takım web geliştirme teknikleridir. Bir şey anlamadınız mı? AJAX nedir sorusunun cevabı yeterince açık değil mi? Merak etmeyin her terminolojiyi ayrı ayrı açıklayacağız.

JavaScript tanınmış bir kodlama dilidir. Öbür fonksiyonların yanında, bir web sitenin dinamik içeriğini yönetir ve dinamik kullanıcı etkileşmesine izin verir. Adından da anlayabileceğiniz gibi , eXtensible Markup Language – Genişletebilir İşaretleme Dili, XML, HTML gibi işaretleme dilinin başka bir değişkenidir. Eğer HTML veriyi göstermek için tasarlandıysa, XML veriyi kapsamak ve taşımak için tasarlanmıştır.

Hem JavaScript, hem de XML AJAX’da eşzamanlı olmadan çalışır. Sonuç olarak, AJAX kullanan herhangi bir web uygulaması tüm sayfayı yenileme ihtiyacı olmadan veri yollayabilir ve alabilir.

Yazar: ekoweb.net Web Tasarım Ajansı

↓ Wordpress Nedir?

Kendi kendinize web sitenizi veya bloğunuzu oluşturmak hem de hiç deneyiminiz yokken; “WordPress Nedir?” sorusunun tam olarak karşılığıdır! Akıllı telefonların çalışması için iOS veya Android gibi yazılımlara ihtiyaç olması gibi web sitelerinin hazırlanabilmesi için de WordPress gibi içerik yönetim sistemlerine (CMS) ihtiyaç vardır. Sitenizin içeriğini internet bağlantısı olan bilgisayar, tablet ya da telefondan düzenlemenizi, yeni yayınlar ve sayfalar oluşturmanızı sağlayan WordPress, var olan içerik yönetim sistemleri arasında en kolay, en güçlü ve en popüler olanıdır. İnternette gördüğünüz her dört web sitesinin biri WordPress ile hazırlanmıştır. PHP ile yazılmış, açık kaynaklı bir web sitesi oluşturma aracı olan WordPress, b2 / cafelog adlı projenin bir dalı olarak 2003’te ortaya çıkmıştır. WordPress günümüzde, gelişimine katkıda bulunan geniş gönüllü topluluğu sayesinde, aklınıza gelebilecek her türde web sitesi oluşturmanın en popüler çözümü haline gelmiştir.

Yazar: ekoweb.net Web Tasarım Ajansı

↓ PHP Nedir?

PHP, günümüz dünyasında yaygın olarak kullanılan bir programlama dilidir. Açılımı “Personal Home Page” olan PHP, “Kişisel Ana Sayfa” olarak Türkçeye çevrilebilir. PHP, kendi kendine yönetilebilir ve dinamik web siteleri için çok ideal yazılımlardır. Söz konusu yazılım, 1995 yılında Danimarkalı yazılım uzmanı “Rasmus Lerdorf” tarafından geliştirilmiştir. PHP, web tabanlı bir programlama dilidir. Günümüz dünyasında Google, Crome, Mozilla, İnternet Explorer, Firefox ve Opera gibi arama motorlarında bu programlama dili kullanılır. PHP aynı zamanda en basit blog sitelerinden tutun da Twitter, Facebook gibi sosyal medya platformlarına, WordPress, Joomla ve online oyun sitelerine kadar birçok platformda tercih edilir. PHP’nin kullanıcıya sağladığı çok önemli avantajlar vardır. Bu kapsamda aşağıdaki avantajları göz önünde bulundurarak bu yazılım programını kullanmayı tercih edebilirsiniz:

PHP, açık kaynak kodlu bir yazılım dilidir. Bu nedenle geliştirilmeye çok müsaittir. PHP, tüm sunucularla sorunsuz şekilde çalışır. Herkes tarafından destek sağlanan bir yazılım olduğu için kaynak sıkıntısı söz konusu değildir. PHP sayesinde birçok dosya formatını okuma ve üzerinde işlemler yapma imkânına kavuşursunuz. PHP ile yeni ve büyük projeler geliştirebilirsiniz. İhtiyaç duyulan kütüphaneleri ve sınıfları kurabilirsiniz. PHP Nasıl Çalışır?

PHP, veri tabanlı çalışan bir sistemdir. Bu nedenle Java ya da C gibi dillerle derlemeye ihtiyaç duyulmaz. Sunucular tarafından PHP kodları derlenir ve kullanıcı, HTML çıktısını görür. Kullanıcı tarafından PHP kodları görülmez. Kısacası PHP uzantısına sahip bir dosya oluşturmanız durumunda, bu dosyanın içinde CSS, HTML, JavaScript ve PHP kodlarının tamamı bir arada bulunur. Uygulamada PHP motoru vasıtasıyla bütün PHP kodlarının ayıklanması sağlanır. Ayıklanan kodlar çalıştırılarak yazılımcının istediği şekilde görülmesi sağlanır.

PHP Sürümleri Nelerdir? : Günümüzde yaygın olarak kullanılan iki adet PHP sürümü vardır. Bunlar PHP 5 ve PHP 7 sürümüdür. Öncelikle her iki sürümün de son derece kullanışlı olduğunu ve aktif olarak kullanıldığını ifade edebiliriz. Hangi sürümün daha fazla kullanıcı tarafından tercih edildiğini sorarsanız, PHP 5 sürümünün görece daha aktif şekilde kullanıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü bu sürüm, web sitesine uygun scriptler üretmek için çok idealdir. İki sürümün arasında küçük özellikler haricinde büyük farklar yoktur. Sisteme kurulum yapmak için güncel avantajlardan yararlanmak isterseniz PHP 7 sürümünü tercih edebilirsiniz. Fakat hangi sürümü kullanırsanız kullanın web sitenizin işleyişinde hissedilir bir fark yaratmaz.

PHP Ne İçin Kullanılır? : PHP’nin yaygın olarak kullanılmasının çok önemli nedenleri vardır. Öncelikle PHP birçok veri tabanını destekleyen bir programlama dilidir. Söz konusu veri tabanları arasında SQLite, MySQL, IBM-DB2, SyBase, PostGreSQL, dBase, Mongo, Oracle gibi meşhur veri tabanlarını sayabiliriz. İnsanlar, programlama dili seçimi yaparken sadece yaygın kullanılmasına göre değerlendirme yapmaz. Programlama dilinin aynı zamanda performans, maliyet etkinliği, web sitesi güvenliği gibi hususlara olan katkısı değerlendirilir. Genel anlamda PHP’nin ne için kullanıldığını şu şekilde maddeleyebiliriz:

Web sitesinin performansını artırır. Üretim kolaylığı sağlar. Web sitesinin geliştirilmesini ve bakımını kolaylaştırır. Web sitesindeki kod hataları kolay bir şekilde tespit edilerek düzeltilebilir. Kullanıcıya geniş kütüphane desteği sunar. Sitenin güvenliğinin artırılmasına destek olur. Kullanıcıya çapraz platform desteği sağlar. PHP, açık kaynak kodlu olması nedeniyle gelişime açık bir programlama dilidir. Bu kapsamda sistem sürekli gelişerek kullanıcının hizmetine sunulur. Sistemde oluşacak sorunlara kolay çözüm bulunması, programlama dilinin en çok tercih edilme nedenlerinde önemli bir sebeptir.

PHP Nasıl Kullanılır? : PHP kullanabilmek için öncelikle bilgisayarınızda bir kısım localhost modüllerinin yüklü olması gerekir. Bu modülleri yüklemek için hazır Xampp Server gibi hazır programlardan yararlanabilirsiniz. Hızlı, anlaşılır ve düzenli şekilde PHP kullanımı için birtakım editör programlarından yararlanmaya ihtiyaç duyulabilir. Söz konusu editör programlarından en kullanışlı olan, Notepad benzeri programlardan yararlanabilirsiniz. Notepad programı, çok geniş bir eklenti yapısına sahiptir. Sublime Text de PHP yazılımcıları tarafından yaygın olarak kullanılan programlardan biridir. Başlangıç seviyesinde olanlar için ise NetBeans ve Eclipse gibi fazla modül barındıran programlar da kullanılabilir.

PHP ve WordPress : WordPress, PHP ile yazılmış bir içerik yönetim sistemidir. Bu da WordPress kullanan kullanıcılara çok büyük avantajlar sağlar. Web sitesi sahipleri ya da yöneticileri, PHP sayesinde kendi eklentilerini ve temalarını kullanabilirler. Bunun yanında sektörel bazda gelişmelerin de kolay takip edilmesine imkân tanır.

Yazar: ekoweb.net Web Tasarım Ajansı

Bizimle her konuda yazışabilirsiniz.

Projelerinizle ilgili detayları, deneyimlerinizi, taleplerinizi ve hatta hayal ettiklerinizi bize yazın.
Size en kısa zamanda dönüş yapalım ve internet dünyasında birlikte ilerleyelim.

ekoweb.net ®
  • Sanal dünyadaki alt yapınız ekoweb.net’e emanet.
  • Sizin için en iyisini tasarlar.